Επικοινωνία Εκτύπωση  

   
3η Ημεριδα Ιστορίας Ελληνικής Παιδιατρικής
12 Απριλίου 2008
Χωρέμειο Αμφιθέατρο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία"
 
Προσφώνηση Δημητρίου Καραμπερόπουλου,
προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας της Παιδιατρικής

Κύριοι Καθηγητές

Κυρίες και κύριοι,

Με αισθήματα χαράς αρχίζουμε σήμερα την 3η Ημερίδα Ιστορίας της Ελληνικής Παιδιατρικής, που φέτος είναι υπό την αιγίδα της Α΄ Παιδιατρικης Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κολεγίου των Ελλήνων Παιδιάτρων και ευελπιστούμε οι Ημερίδες αυτές να καθιερωθούν και να γενικευθούν, ώστε να γίνουμε μέτοχοι της ιστορικής διαδρομής της παιδιατρικής που διακονούμε. Και η παρουσία σας και στη σημερινή 3η Ημερίδα ενισχύει την προσπάθεια μας αυτή.

Η διαχρονική Ιστορία της Ελληνικής Παιδιατρικής μετά από πρόταση της Εταιρείας Ιστορίας της Παιδιατρικής και έγκριση του Καθηγητή Παιδιατρικής και Διευθυντή της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία κ. Χρούσου θα παρουσιάζεται συνοπτικά σε ένα δίωρο στους ειδικευόμενους της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής και από το βήμα εδώ της 3ης Ημερίδας εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας με την ελπίδα σταδιακά να γενικευθεί η παρουσία της Ιστορίας της Ελληνικής Παιδιατρικής και στις άλλες παιδιατρικές κλινικές.

Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε μέτοχοι μερικών πτυχών της ιστορίας της Ελληνικής Παιδιατρικής με τις ανακοινώσεις που θα σας παρουσιασθούν.

Φέτος κατά την Ημερίδα Ιστορία της Ελληνικής Παιδιατρικής θα έχουμε και ένα σημαντικό γεγονός. Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής, του ιατρού Σωρανού του Εφεσίου, ο οποίος έζησε το πρώτο μισό του 3ου αιώνος μ. Χ. και οποίος με το έργο του θεωρείται μια ηγετική φυσιογνωμία όχι μόνο της γυναικολογίας-Μαιευτικής της αρχαιότητος, αλλά και της παιδιατρικής. Η προτομή του Σωρανού έχει στηθεί στον περίβολο του Χωρεμίου αμφιθεάτρου δίπλα στην προτομή του πρώτου καθηγητή παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βιτσάρη.

Μετά τις προσπάθειες του καθηγητού κ. Χρούσου και με τη συμπαράσταση του διευθυντού της Παιδοχειρουργικής και καλλιτέχνη-ζωγράφου κου Ντόλατζα βρέθηκε η μορφή του Σωρανού, και κατ' αυτόν τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα να φιλοτεχνηθεί η προτομή του από τον παιδίατρο-γλύπτη Βασίλη Κάρλο, του οποίου το συνολικό έργο παρουσιάσθηκε στην περυσινή 2η Ημερίδα μας και τιμήθηκε γι αυτό. Σήμερα κατά το διάλειμμα από τον καθηγητή κ. Χρούσο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου γιατρού της αρχαιότητας Σωρανού του Εφεσίου, πατέρα της Παιδιατρικής.

Συμπληρώνουμε πως το όνομα του Σώρανου δόθηκε στην οδό που βρίσκεται το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών μετά από πρόταση του καθηγητού κ. Χρούσου και είναι η μοναδική ονοματοθεσία δρόμου στην Αθήνα με το όνομα του Σωρανού του Εφεσίου.

Η Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας της Παιδιατρικής από πέρυσι καθιέρωσε στις ημερίδες της να τιμά παιδιάτρους που καταθέτουν τις εμπειρίες τους και έχουν μια γενικότερη προσφορά στην Ελληνική Παιδιατρική. Φέτος στο τέλος των ανακοινώσεων θα προσφέρει τιμητικές πλακέτες και περγαμηνές στους ομιλητές καθηγητές κα Βλάχου-Αναστασέα και κο Λαπατσάνη.

Γίνεται γνωστό ότι έχουν εκδοθεί τα πρακτικά της 1ης Ημερίδας Ιστορίας της Ελληνικής Παιδιατρικής και θα ακολουθήσει κατά το Φθινόπωρο η έκδοση σε ένα τόμο με τα Πρακτικά της περυσινής 2ης και της σημερινής 3ης ημερίδας. Παράλληλα έχουμε επιμεληθεί την έκδοση του καλαίσθητου βιβλίου και με πολλές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του καθηγητού Παιδιατρικής Γεωργίου Μακκά, συγγραφέας του οποίου είναι ο συνάδελφος Γιάννης Τσουκαλάς. Το επόμενο βιβλίο για την Ιστορία της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του κ. Τσουκαλά θα κυκλοφορήσει τα προσεχές Φθινόπωρο.

Ενημερωτικά όσοι θα θέλουν να γίνουν μέλη της Ελληνικής Εταιρεία Ιστορίας της Παιδιατρικής μπορούν να γραφούν, υπάρχουν εδώ σχετικές αιτήσεις, όπως επίσης μπορεί κανείς να εγγραφεί στην Εταιρεία της Εφηβικής Παιδιατρικής.

Ευχαριστίες εκφράζονται στις Εταιρείες που ενίσχυσαν την σημερινή εκδήλωση και την εν συνεχεία έκδοση των Πρακτικών:

Την Genzyme για τα αναψυκτικά, τον καφέ και τον μπουφέ

Την Medispes που έχει το Novalac

Την Cana με τα Quigoz-Nativa

Τη Wyeth με το S26

Και ας αρχίσουμε το πρόγραμμα με τις ανακοινώσεις.
Αρχή Σελίδας

Created by   2004