Επικοινωνία Εκτύπωση English

Ρήγα Βελεστινλή, Ο Ηθικός Τρίπους, Βιέννη 1797
Επιμέλεια-Εισαγωγή-Ευρετήριο Δημ. Καραμπερόπουλος
 
Έκδοση Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα
Αθήνα 2001   Αρ. σελ. 328
Το άρθρο σε αρχείο PDF 
  ISBN 960-86387-6-3
 Φωτομηχανική έκδοση του βιβλίου Ο ΗΘΙΚΟΣ ΤΡΙΠΟΥΣ, το οποίο εκδόθηκε στη Βιέννη το 1797 και περιέχει τρία έργα. Τα δύο πρώτα «Τα Ολύμπια» του Μεταστάσιο (Metastasio) και «Η βοσκοπούλα των Αλπεων» του Μαρμοντέλ (Marmontel) είναι μετάφραση του Ρήγα ενώ το τρίπο έργο «Ο πρώτος ναύτης» του Γκέσνερ (Gesner) είναι μετάφαρση του Αντ. Κορωνιού.

Η έκδοση έγινε από το αντίτυπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνο-Ρήγα με την επιμέλεια του Δημ. Καραμπερόπουλου, ο οποίος πρόσθεσε το Ευρετήριο ονομάτων προσώπων, τόπων και πραγμάτων καθώς μία Εισαγωγή, στην οποία εκτός των άλλων αποδεικνύεται με ενδοκειμενικά κριτήρια ότι η μετάφαρση των «Ολυμπίων» είναι μετάφραση του Ρήγα και όχι κάποιου φίλου του που την είχε οικοιοποιηθεί. Επίσης γίνεται παρουσίαση της σειράς των πρώτων φύλλων της έκδοσης της Βιέννης.

Με την επανέκδοση τονίζεται η σημαντική πληροφορία την οποία αναφέρει ο Ρήγα για τα Ολυμπιακά Αγωνίσματα, ότι διατηρούνταν στην εποχή του, στα χρόνια της σκλαβιάς, στη Θεσσαλία και σε όλη την Ελλάδα. Ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη διαχρονικότητα του Ελληνισμού.

 

Created by  WebLines  2004