Επικοινωνία Εκτύπωση English

ΔΗΜ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η καταγωγή του Ρήγα
 
 
13 Οκτωβρίου 2010
 
 

Προς                                                                                       

 Εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Στήλη: «Γράμματα Αναγνωστών»

Εθνάρχου Μακαρίου-Φαληρέως 2

Νέο Φάληρο 185 47

Θέμα: Η καταγωγή του Ρήγα Βελεστινλή

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Στην έγκριτη εφημερίδα σας στη στήλη «Γράμματα Αναγνωστών», (αρ. φύλλου 27.595, 12 Οκτωβρίου 2010) δημοσιεύθηκε η επιστολή της κυρίας Βούλας Τσάρας-Ζιωγανάς με τίτλο «Ο "βιασμός" μιας λέξης», όπου στα ονόματα των  Βλαχόφωνων περιλαμβάνει και τον «Ρήγα Φεραίο». Για ενημέρωση της επιστολογράφου και των αναγνωστών σας γίνεται γνωστό ότι έχει πλέον επιστημονικά τεκμηριωθεί ότι ο Ρήγας Βελεστινλής - αυτό ήταν το όνομά του και αυτό αναγράφει στα έργα του «παρά Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού», ποτέ o ίδιος δεν χρησιμοποίησε το «Φεραίος»- δεν είχε Βλάχικη καταγωγή. Δυστυχώς μερικοί Βλαχόφωνοι συγγραφείς χωρίς επιστημονικά τεκμήρια επαναλαμβάνουν άκριτα την ανιστόρητη αυτή άποψη για την δήθεν Βλάχικη καταγωγή του Ρήγα.

Από τα τόσα στοιχεία περί της ντόπιας από το Βελεστίνο καταγωγής του Ρήγα Βελεστινλή και όχι από τα Βλαχοχώρια της Πίνδου, θα αναφερθεί λόγω του περιορισμού του χώρου ένα μόνο. Αν η κυρία Τσάρα-Ζιωγανά και οι αναγνώστες σας  κοιτάξουν τη θαυμάσια «Χάρτα της Ελλάδος» (1797), που τώρα έχει επανεκδοθεί με σχολιασμό από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, θα παρατηρήσουν ότι ο Ρήγας δεν αναγράφει κανένα από τα ένδοξα τότε Βλαχοχώρια (Αβδέλλα, Περιβόλι κ.α). Απουσιάζουν παντελώς. Ωστόσο για τη γενέτειρά του το Βελεστίνο και τη Μαγνησία αναγράφει τόσα και τόσα ονόματα, που σημαίνει ότι τα γνωρίζει. Αν ο Ρήγας είχε Βλάχικη καταγωγή, αν ο ίδιος τα επισκέπτονταν  ή οι γονείς του ή οι παππούδες του θα γνώριζε τα Βλαχοχώρια αυτά και θα τα ανέγραφε στη Χάρτα του. Όμως λείπουν παντελώς.

Όλα τα στοιχεία περί της μη Βλαχικής καταγωγής του Ρήγα έχουν επισημανθεί από τον μεγάλο Βλάχο  ιστορικό Λέανδρου Βρανούση και διεξοδικά έχουν καταχωρισθεί στη μελέτη μας «Όνομα και καταγωγή του Ρήγα Βελεστινλή» (β' έκδοση, Αθήνα 2000). Θα πρέπει να δεχόμαστε τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, που έχει δείξει πως ο Ρήγας Βελεστινλής είχε ντόπια από το Βελεστίνο καταγωγή και όχι Βλάχικη από τα Βλαχοχώρια της Πίνδου και να μην στεκόμαστε σε αντιεπιστημονικά κατασκευασμένα μυθεύματα.

Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος,

Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα

 

Created by  WebLines  2004