Επικοινωνία Εκτύπωση English

ΔΗΜ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Δημήτριος Νικολίδης ήταν σύντροφος του Ρήγα
και όχι ο Ιωάννης Νικολίδης
 
 
 
4 -8-2014
Προς
Βιβλιοθήκη Κοινωφελούς Ιδρύματος
Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
Λεωφ. Αμαλίας 56
105 58 Αθήνα.

Αγαπητοί,

Για τον πλούσιο και καλαίσθητο τόμο «Ελληνική Βιβλιοθήκη», που περιέχει την αξιόλογη βιβλιοθήκη του Κων. Στάϊκου, και τώρα κοσμεί τη Βιβλιοθήκη Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, σε περίπτωση επανεκδόσεως θα παρακαλούσα να διορθωθεί ένα λάθος στη σελίδα 422 για το με αρ. 1281 βιβλίο «Ιωάννης Νικολίδης Πίνδος. Ερμηνεία περί του πώς να θεραπεύεται το γαλλικόν πάθος., Βιέννη, 1794». Συγκεκριμένα αναγράφεται στο συνοδευτικό κείμενο ότι ο ιατροφιλόσοφος Ιωάννης Νικολίδης «υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα του ιατρικού κόσμου στην Αυστρία και σύντροφος του Ρήγα».

Ο συγγραφέας του βιβλίου Ιωάννης Νικολίδης γεννήθηκε το 1945 στη Γράμμοστα, που είναι στο Νομό Καστοριάς, και τον βρίσκουμε συνδρομητή το 1829 στο βιβλίο του Δημητρίου Δαρβάρεως «Εγκυκλοπαίδεια απλοελληνική». Ο συνονόματός του ιατρός «Νικολίδης», Σύντροφος του Ρήγα Βελεστινλή, ονομάζονταν Δημήτριος Νικολίδης, ο οποίος ήταν 32 ετών (δηλ. γεννήθηκε το 1766), όταν θανατώθηκε τον Ιούνιο του 1798 στο πύργο Νεμπόϊζα του Βελιγραδίου, μαζί με τον Ρήγα μετά την προδοσία από τον Έλληνα έμπορο της Τεργέστης, όπως αναγράφεται στις μαρτυρικές καταθέσεις. Σχετικά βλ. Αιμ. Λεγράνδ, Ανέκδοτα έγγραφα περί Ρήγα Βελεστινλή και των συν αυτώ μαρτυρησάντων, Αθήνα 1891, επανέκδοση φωτομηχανική με την προσθήκη ευρετηρίου και επιμ. Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλου, από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, Αθήνα 1996, σελ. 9, 15, 17, 19, 81.

Για τον Ιωάννη Νικολίδη, βλ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, «Ιωάννης Νικολίδης και Anton Stoerck. Ταύτιση κειμένου του βιβλίου "Ερμηνεία περί του πώς πρέπει να θεραπεύεται τα γαλλικόν πάθος, ήγουν η μαλαφράντζα", Βιέννη 1794», ανάτυπο από τα Πρακτικά του Πανελληνίου Συνεδρίου "Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Απόπειρα μιας νέας ερευνητικής συγκομιδής'', Κοζάνη 1999, σελ. 119-141. Και ανάτυπο Αθήνα 1999.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Καραμπερόπουλος, Παιδίατρος
Διδάκτωρ Ιστορίας της Ιατρικής

 


Created by  WebLines  2004