ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ΒΙΒΛΙΟΥ
Δημήτριος Καραμπερόπουλος,
Οι Χάρτες Βλαχίας - Μολδαβίας του Ρήγα Βελεστινλή, Βιέννη 1797.
Νέα στοιχεία - Ευρετήριο - Αυθεντική επανέκδοση
Αθήνα 2005
 
 
Βελεστίνο, 20 Νοεμβρίου 2005  
 

Παρουσίαση των Χαρτών Βλαχίας-Μολδαβίας του Ρήγα

-Κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων

-Κύριε Δήμαρχε της Γενέτειρας του Ρήγα

-Κύριε Αντιδήμαρχε

-Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου

-Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

-Κύριοι πρ. Δήμαρχοι Βελεστίνου

-κυρία Ιντζεσίλογλου Διεθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών

-Σεβαστή μου μητέρα

-Αγαπητοί συμπατριώτες

-Αγαπητοί Φίλοι του Βελεστίνου και της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα

Κάθε φορά που παρουσιάζουμε τα έργα του Μεγάλου τέκνου του Βελεστίνου, του επαναστάτη και οραματιστή της Ελληνικής Δημοκρατίας του Βαλκανικού χώρου Ρήγα Βελεστινλή, εδώ στη γενέτειρά του το Βελεστίνο, αισθήματα συγκίνησης μας καταλαμβάνουν. Και ιδιαίτερα σήμερα που τους χάρτες Βλαχίας και Μολδαβίας, τους οποίους ο Ρήγας τύπωσε το 1797 στη Βιέννη,  και μετά από διακόσια οκτώ χρόνια τους παρουσιάζουμε ενώπιόν σας σε αυθεντική για πρώτη φορά επανέκδοσή τους, συμπληρωμένη με Ευρετήριο ονομάτων και με  καινούργια στοιχεία.

Στόχος της  Επιστημονικής μας Εταιρείας είναι όπως στην επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννηση του Ρήγα, το 2007, να έχουμε ολοκληρώσει την για πρώτη φορά αναστατική επανέκδοση όλων των έργων του Ρήγα,  ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ, εμπλουτισμένα με τα Ευρετήριά τους και με όλα τα τελευταία ευρήματά μας, που θα δείχνουν το μεγαλείο της σύλληψης του επαναστατικού σχεδίου του Ρήγα.

Η αρχή έγινε το 1991 που επανεκδώσαμε σε αναστατική μορφή με την προσθήκη ευρετηρίου το Φυσικής απάνθισμα, για το οποίο επί πλέον αποδείξαμε ότι ένα μεγάλο μέρος ο Ρήγας  το πήρε από την Γαλλική Εγκυκλοπαιδεία των Ντιντερώ και Ντε Αλαμπέρτ. Εκτοτε και μέχρι σήμερα  είχε άλλες δύο επανεκδόσεις

Στη συνέχεια το 1994 κυκλοφορήσαμε ΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ, (Επαναστατική Προκήρυξη, Δίκαια του Ανθρώπου, Σύνταγμα, Θούριος), με την προσθήκη ευρετηρίου. Η εύχρηστη αυτή έκδοση κυκλοφόρησε ευρύτατα σε πέντε επανεκδόσεις. Και με την ευκαιρία να κάνουμε γνωστό ενώπιόν σας εδώ στη γενέτειρα του Ρήγα ότι το Σύνταγμα του το έχουμε μεταφράσει σε εννέα γλώσσες και ότι αποστέλλονται τα αντίτυπα στις Βιβλιοθήκες όλων των καρτών του κόσμου. Μέχρι σήμερα τα έχουμε στέλλει σε 400 βιβλιοθήκες 88 κρατών.

Το 1996 και 1997 επανεκδώσαμε με την προσθήκη ευρετηρίου τα Ανέκδοσα έγγραφα περί Ρήγα Βελεστινλή των Λεγράνδ και Αμάντου που είχαν πρώτο εκδοθεί το 1891 και 1930 και ήταν δυσεύρετα και μόνο στις μεγάλες βιβλιοθήκες. Με την έκδοσή μας έγινε κτήμα όλων όσοι θα ήθελαν να τα αποκτήσουν.

Το 1997 παρουσιάσαμε σε ψηφιακό δίσκο τον Θούριο στις πέντε παραδοσιακές παραλλαγές του.

Το 1998 που αποτέλεσε τομή στις δραστηριότητες της Επιστημονικής μας Εταιρείας, παρουσιάσαμε την για πρώτη φορά αυθεντική επανέκδοση της δωδεκάφυλλης ΧΑΡΤΑΣ της ΕΛΛΑΔΟΣ. Στη μοναδική αυτή έκδοση υπάρχει το Ευρετήριο ονομάτων της Χάρτας και επί πλέον η μελέτη για τα νομίσματα της κας Πέννας καθώς και του ομιλούντος η μελέτη για τους πρότυπους χάρτες που ο Ρήγας χρησιμοποίησε για την δική του έκδοση, καθώς και πολλά καινούργια στοιχεία ερμηνείας των συμβολισμών και ότι η Χάρτα του αποτελούσε πολιτικό χάρτη του κράτους του, το οποίο θα αναδεικνύονταν μετά την επανάστασή του.

Το 2001 επανεκδίδουμε σε αναστατική έκδοση το βιβλίο «Ο Ηθικός Τρίπους», με ευρετήριο και μία μελέτη στην οποία αποδεικνύουμε ότι το εργο «Τα Ολύμπια» είναι μετάφραση του Ρήγα και όχι κάποιου φίλου του όπως είχε υποστηριχθεί με αποτέλεσμα η μομφή αυτή να κυκλοφορεί μέχρι τις μέρες μας.

Και φέτος επανεκδίδουμε σε αυθεντική για πρώτη φορά πάλι τους Χάρτες Βλαχίας και Μολδαβίας, που ο Ρήγας τις είχε εκδώσει το 1797.   

Προγραμματίζουμε μέχρι τέλους του έτους να έχουμε επανεκδώσει την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στη συνέχεια κατά το 2006 τον Νέο Ανάχαρσι και τέλος το Σχολείο των ντελικάτων εραστών. Κατ' αυτόν τον τρόπο η Επιστημονικής μας Εταιρείας θα έχει επανεκδώσει τα κατά την επέτειο αυτή τα πραγματικά σε αυθεντική μορφή και με ευρετήρια όλα τα γνωστά έργα του Ρήγα Βελεστινλή.

 

Νέα στοιχεία στην ιστορική έρευνα περί Ρήγα

 

 Με την επανέκδοση για πρώτη φορά των δύο χαρτών Βλαχίας και  Μολδαβίας προσφέρουμε νέα σημαντικά στοιχεία στην ιστορική έρευνα περί Ρήγα:
    1)  Την αυθεντική για πρώτη φορά επανέκδοση των δύο αυτών χαρτών στο φυσικό μέγεθος, στο οποίο ο Ρήγας τις είχε εκδώσει.

Σχετικά με τα διασωθέντα πρωτότυπα αντίτυπα της Χάρτας της Βλαχίας του Ρήγα σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί δύο, ένα στη Βιβλιοθήκη της ΧίουUnable to query local database1 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'EN-US">ελληνικήμετάφραση
SELECT * FROM modules where nameid = "
ελληνικήμετάφραση"