Επικοινωνία Εκτύπωση English

Παρουσίαση 4ου τόμου ΥΠΕΡΕΙΑ,
πρακτικά Δ' Διεθνούς Συνεδρίου "Φεραί - Βελεστίνο - Ρήγας"
Βελεστίνο, 25 Φεβρουαρίου 2007
 

Αιδεσιμώτατοι

 

Κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων

Κύριε εκπρόσωπε του Νομάρχη Μαγνησίας

Κύριε Δήμαρχε της γενέτειρας του Ρήγα Βελεστινλή

Κύριοι Αντιδήμαρχοι

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου

Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Κύριοι Πρώην Δήμαρχοι

Κύριες και Κύριοι

 

 

Με συγκίνηση φέρνουμε στη μνήμη μας τις τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας. Αρχαιολογία-Ιστορία-Λαογραφία», εδώ στη γενέτειρα του Ρήγα.

 Και αυτές οι μνήμες ενάντια στης λήθης το έργο, δεν θα σβήσουν, αλλά ζωντανεύουν με την έκδοση του παρουσιαζόμενου σήμερα τέταρτου τόμου ΥΠΕΡΕΙΑ, ο οποίος συνοδεύεται και με ψηφιακό δίσκο, για εκείνους που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή αντί το βιβλίο. Και ο τόμος αυτός πλούσιος προστίθεται στους άλλους τρείς.

 Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την πρώτη δημόσια εκδήλωση της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα για την επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννηση του επαναστάτη, εθνεγέρτη, και οραματιστή μια δημοκρατικής πολιτείας στον Βαλκανικό χώρο, του Ρήγα Βελεστινλή.


Από πέρυσι το Καλοκαίρι απευθυνθήκαμε στους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας, την Πρόεδρο της Βουλής και τους γνωστοποιήσαμε την επέτειο. Δυστυχώς ο υπουργός Πολιτισμού αγνόησε την επέτειο του Ρήγα, και συμπεριέλαβε μόνο άλλες προσωπικότητες στο έτος 2007, Σολωμό, Καζαντζάκη, Εγγονόπουλο και Κάλλας.

 

Παράλληλα ενημερώσαμε και διάφορους φορείς για τη επέτειο αυτή κατά το 2007, όπως την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, την ΕΣΗΕΑ, τον Δικηγορικό Σύλλογο, την Εκκλησία της Ελλάδος. Ομοίως τον Ημερήσιο Τύπο καθώς και περιοδικά για ένα προγραμματίσουν ένα σχετικό Αφιέρωμα στον Ρήγα: ΑΝΤΙ, ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ, Η ΛΕΞΗ, ΔΙΑΒΑΖΩ, ΑΡΔΗΝ, ΡΕΣΑΛΤΟ, Ο ΠΟΛΙΤΗΣ, ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ, ΠΕΙΡΑΪΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της Ελευθεροτυπίας.

 Από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα θα διοργανωθούν δύο κορυφαίες εκδηλώσεις για το Ρήγα, μία την άνοιξη και η άλλη το φθινόπωρο, που θα πλαισιώνονται με άλλες μικρότερες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2007. Οι εκδηλώσεις αυτές θα ενταχθούν στο σχέδιο εκδηλώσεων που ετοιμάζει η Νομαρχία Μαγνησίας.

Η Πρώτη μεγάλη εκδήλωση θα είναι
Α). Η παρουσίαση των ολοκληρωμένων και με ευρετήρια για πρώτη φορά ΑΠΑΝΤΩΝ των γνωστών έργων του Ρήγα Βελεστινλή στις 26 Απριλίου 2007, στη «Στοά του Βιβλίου», Αθήνα και στις 29 Απριλίου 2007 στη γενέτειρα του Ρήγα, το Βελεστίνο.
Στα ΄Απαντα περιέχονται τα πέντε βιβλία «Φυσικής Απάνθισμα», «Σχολείον των ντελικάτων εραστών», «Ο Ηθικός Τρίπους», «Τα Επαναστατικά: Επαναστατική Προκήρυξη, Δίκαια του Ανθρώπου, Σύνταγμα, Θούριος, Υμνος Πατριωτικός», «Νέος Ανάχαρσις» και η «Χάρτα της Ελλάδος», οι Χάρτες Βλαχίας-Μολδαβίας και η εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την οποία πέρυσι εκδώσαμε σε μία θαυμάσια αντάξια έκδοση εφάμιλλη της Χάρτας της Ελλάδος και που θα πρέπει να βρίσκεται σε όλους, εκείνους οι οποίο θέλουν να είναι κοντά στο πνεύμα του Ρήγα. Ακόμη θα δημοσιοποιηθεί η θέση μας για τα τελευταία αποδοθέντα σαν έργα του Ρήγα.
Με την επανέκδοση των έργων έχουν πραγματοποιηθεί οι τέσσερις σημαντικότερες έρευνες των τελευταίων δεκαετιών για τον Ρήγα:

α). Αποδείχθηκε ότι ένα πρότυπο του βιβλίου «Φυσικής απάνθισμα» ήταν η Γαλλική Εγκυκλοπαιδεία των Diderot και D' Alembert.

β). Το έργο «Ολύμπια» του Μεταστάσιο, που περιέχεται στο βιβλίο «Ο Ηθικός Τρίπους, τεκμηριώθηκε ότι είναι τελικά του Ρήγα.

γ). Εντοπίστηκαν οι πρότυποι χάρτες τους οποίους ο Ρήγας χρησιμοποίησε για τον σχεδιασμό της Χάρτας της Ελλάδος και επί πλέον ότι είναι πολιτικοί χάρτες του κράτους του.

δ). Οι χάρτες Βλαχίας Μολδαβίας μετά τον εντοπισμό του ροπάλου του Ηρακλέους και τη σημασία των παραστάσεων κατά την έκδοση και σύνταξη των ευρετηρίων τους εντάσσονται πλέον στο επαναστατικό σχέδιο του Ρήγα.

 

Β). Η δεύτερη κορυφαία εκδήλωση θα είναι η διοργάνωση του Ε΄ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΦΕΡΑΙ-ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ-ΡΗΓΑΣ, Αρχαιολογία-Ιστορία-Λαογραφία» με τη συμμετοχή περί των 80 επιστημόνων από την Ελλάδα, τις Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές χώρες κατά το τετραήμερο 4-7 Οκτωβρίου 2007 στη γενέτειρα του Ρήγα, το Βελεστίνο. Και σήμερα με την κυκλοφορία του τετάρτου τόμου επίσημα αναγγέλλεται η διοργάνωση του Ε΄ Διεθνούς Συνεδρίου και θα αρχίσει η αποστολή της 1ης Εγκυκλίου.

Αντικείμενο του Συνεδρίου θα είναι η ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή, καθώς και η γενέτειρά του, οι αρχαίες Φερές και το νεώτερο Βελεστίνο.

 Εκτός από τη σημερινή πρώτη εκδήλωσης της παρουσίασης του τετάρτου τόμου με τις 902 σελίδες με τις 61 μελέτες εκ των οποίων οι 37 είναι για τον Ρήγα Βελεστινλή, και τις δύο κορυφαίες εκδηλώσεις η Επιστημονική μας Εταιρεία θα συνεχίσει την μετάφραση και έκδοση του Συντάγματος του Ρήγα στη δέκατη γλώσσα τα Γερμανικά. (Μέχρι τώρα έχει μεταφρασθεί και τυπωθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Βουλγαρικά, Ρομανικά, Αλβανικά, Σερβικά και Ρωσικά).

 Και θα ολοκληρώσει εντός του 2007 την αποστολή του μεταφρασμένου Συντάγματος του Ρήγα στις Βιβλιοθήκες του κόσμου. Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί σε 750 Βιβλιοθήκες 150 κρατών, Εθνικές Βιβλιοθήκες και Πανεπιστημίων.

 Στις εκδηλώσεις εντάσσεται και το νέο θεατρικό έργο για τη ζωή και το έργο του Ρήγα σύμφωνα σύμφωνα με τις καινούργιες έρευνες και με τον τίτλο «Ρήγας Βελεστινλής ο επαναστάτης» σε πέντε πράξεις,= (συγγραφέας είναι η Βελεστινιώτισα Ουρανία Δ. Μπομπότη). Η έκδοση εμπλουτίζεται με μία εισαγωγή του ομιλούντος, που είχε και την επιμέλεια της έκδοσης, για τα μέχρι τώρα 11 θεατρικά έργα που έχουν γραφεί για τον Ρήγα και με δέκα ακουαρέλες από τις διάφορες φάσεις της ζωής και του έργου του Ρήγα, προσφορά του λόγιου συγγραφέα και ζωγράφου Γιώργου Διονυσίου, τον οποίο και θερμά ευχαριστούμε για την συμβολή του αυτή.

Μια νέα δημιουργία σε ξυλογραφία της μορφής του Ρήγα Βελεστινλή έχει χαραχθεί από τη γνωστή χαράκτρια Αρια Κομιανού μετά από πρόταση της Επιστημονικής μας Εταιρείας. Εμπλουτίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο η απεικόνιση του Ρήγα. Η παράσταση αυτή χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο του βιβλίου με το νέο θεατρικό έργο για τον Ρήγα.

Προσπαθήσαμε ως Επιστημονική Εταιρεία να εκδοθεί από τα ΕΛΤΑ αναμνηστικό γραμματόσημο για την επέτειο του Ρήγα. Παρά την αρχική αρνητική απάντηση, η προσκόμιση όμως των εκδόσεων των έργων του Ρήγα, της Χάρτας της Ελλάδος, της εικόνας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και των μεταφράσεων του Συντάγματος του Ρήγα στις εννέα γλώσσες και το όλου έργου της Επιστημονικής μας Εταιρεία πετύχαμε να ληφθεί θετική απόφαση και να κυκλοφορήσει σχετικό γραμματόσημο για την επέτειο του Ρήγα του 2007.

Μέσα στη χρονιά αυτή θα εκδοθούν σε μετάφραση από τα ισπανικά και τα βουλγαρικά αντίστοιχα τα βιβλί «Ρήγας και Μιράντα» του Χιλιανού Καθηγητού-Ακαδημαϊκού M. C. Didier και «Ρήγας και Ρακόφσκυ», του Καθηγητού της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Σόφιας Kiril Topalov. Στα βιβλία αυτά οι συγγραφείς με τους παραλληλισμούς τους αναδεικνύουν τις προσωπικότητες τόσο του Ρήγα όσο και των ηρώων της Λατινικής Αμερικής Μιράντα και της Βουλγαρίας Ρακόφσκυ αντίστοιχα.

Επίσης για να φανούν οι σημαντικές προσθήκες, τις οποίες συμπεριέλαβε ο Ρήγας στο Σύνταγμά του θα εκδοθεί παράλληλα το Σύνταγμα του μεταφρασμένο στα Γαλλικά σε αντιστοιχία με το Γαλλικό Σύνταγμα του 1793. Η έκδοση θα προλογιθεί από διακεκριμένους ΄Ελληνες επιστήμονες, ένας εκ των οποίων θα είναι ο κ. Παπατόλιας, Νομάρχης Μαγνησίας, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Γαλλία και στο επιστημονικό του αντικείμενο είναι και το Σύνταγμα του Ρήγα.

Ακόμη οι πρώτες βιογραφίες για τον Ρήγα Βελεστινλή, που γράφθηκαν κατά την περίοδο 1810-1830 θα τυπωθούν με Σχολιασμό-Εισαγωγή-Μετάφραση από τον Δημήτριο Παντελοδήμο, Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Θα γίνουν ομιλίες για τον Ρήγα με την ευκαιρία της επετείου του στις 7 Μαρτίου στην Ελληνογαλλική Σχολή «Αγιος Ιωσήφ»Βόλου, στο Βελεστίνο στο Σύλλογο «Αγιος Γεδεών» και στα Δημοτικά Σχολεία.

Κυρίες και κύριοι κατά το 2007 συμπληρώνονται 50 χρόνια πό τον καταστρεπτικό σεισμό του Μαρτίου 1957, γεγονός το οποίο άλλαξε ριζικά προς το καλλίτερο τη μορφή του Βελεστίνου. Γίνεται έκκληση να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο φωτογραφικό υλικό, ώστε να βγάλουμε ένα λεύκωμα για τα πενήντα χρόνια από τότε. ΄Οσοι έχετε φωτογραφίες από την εποχή του σεισμού παρακαλείσθε να μας τις δανείστε να σκαναρισθούν και να σας τις επιστρέψουμε.

 

Για την σημερινή εκδήλωση εκφράζονται ευχαριστίες στο Δήμαρχο Φερών για την παραχώρηση του Πνευματικού Κέντρου.

Η παρουσίαση του Δ΄ Τόμου ΥΠΕΡΕΙΑ θα γίνει από τον κ. Καραθανάση, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης για τις εργασίες τις σχετικές για τον Ρήγα.

την κα Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών για τις εργασίες του τόμου για το νεώτερο Βελεστίνο

και την κα Ιντζεσίλογλου, Προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για τις μελέτες του τόμου για τις αρχαίες Φερές.

 

Και στους τρεις εκφράζουμε τις ευχαριστίες διότι από το πρώτο Διεθνές Συνέδριο πριν από είκοσι ένα χρόνια το 1986 συμμετέχουν στα Συνέδρια και συμπαρίστανται στην προβολή του Ρήγα και της γενέτειρά του των αρχαίων Φερών και του νεώτερου Βελεστίνου.

 

 

Το κόστος έκδοσης του τόμου των 902 σελ. με τις πολλές επί μέρους εργασίες, είναι πολύ μεγάλο, η φωτοσύνθεση, το χαρτί και η βιβλιοδεσία, χωρίς να περιλαμβάνεται η κοπιαστική εργασία του επιμελητού της έκδοσης του ομιλούντος, σε χρόνο και χρήμα.

 

Όπως ο τρίτος τόμος οικονομικά βοηθήθηκε εν μέρει από τη Νομαρχία και από το Δήμο Φερών αγοράζοντας από 50 τόμους, για τα Σχολεία και τις Υπηρεσίες τους, θα πρέπει και ο τέταρτος τόμος ΥΠΕΡΕΙΑ να αγορασθεί από την Νομαρχία και το Δήμο Φερών και να αποσταλεί ιδιαίτερα στα Σχολεία και σε άλλους φορείς. Επίσης και οι σεις να συμβάλλεται αγοράζοντας τόμο που θα εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη σας.

 

Τελειώνοντας θα ήθελα να κάνω γνωστό σε όλους σας ένα σημαντικό γεγονός που βιώσαμε πρίν από λίγες ημέρες, όταν δύο καθηγητές από το 3ο Λύκειο Αλίμου ήρθαν στην Επιστημονική μας Εταιρεία για να ενημερωθούν για τα έργα του Ρήγα, τη Χάρτα της Ελλάδος, την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Θο΄ύριο, τα Επαναστατικά και το νέο θεατρικό έργο για το Ρήγα, για να χρησιμοποιηθούν στη σχετική εκδήλωση που ετοίμαζαν για τον Ρήγα.

Και όταν η απάντηση του Διευθυντή του Λυκείου ήταν αρνητική για την αγορά των βιβλίων λόγω ελλείψεως χρημάτων, τότε οι μαθητές του 15μελούς Συμβουλίου πρόσφεραν τα χρήματα για να αγορασθούν τα έργα του Ρήγα για το Σχολείο τους. Ναι οι μαθητές έδωσαν τα χρήματα και από εδώ τη γενέτειρα του Ρήγα τους στέλνουμε τα συγχαρητήρια, για την ενέργειά τους αυτή και γιατί επί πλέον δίνουν ένα μήνυμα πως είναι στα χνάρια του Ρήγα, της προσφοράς.

Δημήτριος Καραμπερόπουλος

 

Created by  WebLines  2004