Επικοινωνία Εκτύπωση English

ΔΗΜ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η καταγωγή του Ρήγα. Εφημ. Ελευθερία Λαρίσης

 
 

Κύριε Διευθυντά,

Στην έγκριτη εφημερίδα σας «Ελευθερία» δημοσιεύθηκε (21 Σεπτ. 2011) σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Σε εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο, Τιμήθηκαν οι Εθνικοί Ευεργέτες από τους Βλάχους» με τη πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Και με την ευκαιρία της επιστολής θέλουμε να συγχαρούμε πρώτα το Διοικητικό Συμβούλιο της  για την αξιόλογη αυτή ενέργεια, που δείχνει τις δράσεις των προγόνων για την πατρίδα, τακτική την οποία συστηματικά ακολουθούσε ο επαναστάτης Ρήγας Βελεστινλής, αναδεικνύοντας στα έργα του την κληρονομιά των προγόνων, των «προπατόρων», τους οποίους πρέπει τα αχνάρια τους να ακολουθούμε.

 Ιδιαίτερα στον «Θούριό» του (στιχ.117-120) αναφωνεί:«Πώς οι προπάτορές μας ωρμούσαν σαν θεριά/για την ελευθερίαν πηδούσαν στη φωτιά/έτζι κ' ημείς αδέλφια, ν' αρπάξωμεν για μια/τ' άρματα και να βγούμεν απ' την πικρή σκλαβιά».

Επίσης στον «΄Υμνο Πατριωτικό», (στροφή 35) αφού προηγούμενα τους μνημονεύει, τονίζει: «Αυτούς κ' εμείς τους θαυμαστούς' ήρωας κι άλλους εκλεκτούς ας μιμηθώμεν τώρα,/μη χάνωμεν την ώρα,/ότ' είναι πρόγονοί μας».

Όμως κ. Διευθυντά με έκπληξη διαβάσαμε ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχ Μαγειρίας στην ομιλία του  περιλαμβάνει στους Βλάχους και τον «Περιβολιώτη Ρήγα Βελεστινλή». Και τονίζουμε με έκπληξη διότι εδώ και μια δεκαετία έχει πλέον ιστορικά τεκμηριωθεί με τις συστηματικές έρευνες στα έργα του Ρήγα και ιδιαίτερα στη μεγαλειώδη «Χάρτα της Ελλάδος», την οποία έχει με ευρετήριο επανεκδώσει για πρώτη φορά η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, ότι ο Ρήγας είναι ντόπιος και όχι Βλάχος.

 Και διερωτόμαστε αν ο κ. Μαγειρίας ως πρόεδρος, ή οι επιστήμονες ιστορικοί της Ομοσπονδίας, που θα έπρεπε να τον είχαν συμβουλεύσει, πριν απευθύνει το ανιστόρητο «Περιβολιώτης Ρήγας Βελεστινλής», έχουν καθίσει να μελετήσουν για λίγο τη «Χάρτα της Ελλάδος» την περιοχή των Γρεβενών, στην οποία απουσιάζει το ακμάζον τότε Περιβόλι. 

Κύριε Διευθυντά, αν ο Ρήγας ήταν Περιβολιώτης, αν ο πατέρας, οι παππούδες του κατάγονταν από το Περιβόλι, θα το ανέγραφε και μάλιστα θα το τόνιζε και θα έβαζε επί πλέον σημειολογία πόλεως όπως κάνει για το Βελεστίνο, το οποίο ενώ ήταν ένα χωριό, ο Ρήγας βάζει σημειολογία πόλεως, για να τιμήσει το Βελεστίνο. Επίσης αν ο Ρήγας είχε εμπειρίες από το Περιβόλι και την γύρω περιοχή θα ανέγραφε πολλά στοιχεία γι' αυτά, όπως κάνει για τη Μαγνησία και γενικά για τη Θεσσαλία. Δεν έχει ούτε μια αναφορά για το Περιβόλι και τους Βλάχους. Ο Ρήγας αγνοεί στη ουσία το Περιβόλι. Δεν το αναγράφει στη «Χάρτα της Ελλάδος»

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την ενέργεια του κ. Μαγειρία, ο οποίος χωρίς τεκμήρια, έτσι αυθαίρετα, αποκαλεί τον Ρήγα «Περιβολιώτη», ενώ ο Ρήγας αναγράφει πάντοτε «Ρήγας Βελεστινλής» και μάλιστα προσθέτει και την ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου, τη Θεσσαλία, σε όλα τα έργα του, στα οποία αναγράφει «Ρήγας Βελεστινλής Θετταλός». Η τακτική αυτή του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, που χωρίς ιστορικά τεκμήρια, αυθαίρετα να θεωρεί τον Ρήγα Βελεστινλή «Περιβολιώτη», θυμίζει την τακτική των Σκοπιανών, οι οποίοι χωρίς επιστημονικά στοιχεία επιμένουν στις ανιστόρητες απόψεις τους.

Θα συστήσουμε στον κ. Μαγειρία, όπως και στους ιστορικούς μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, με επιστημονική μέθοδο να μελετήσουν τα έργα του Ρήγα Βελεστινλή, τα οποία τώρα ολοκληρωμένα για πρώτη φορά έχουν επανεκδοθεί από τη Επιστημονική μας Εταιρεία και σε ψηφιακή μορφή το 2006. Και τότε, αποφεύγοντας τα όποια σύνδρομα, θα διαπιστώσουν ότι ο Ρήγας δεν μνημονεύει το Περιβόλι, ούτε τους Βλάχους, και θα κατανοήσουν ότι πρέπει να αποφεύγονται οι ανιστόρητες «κορώνες» ότι δήθεν ο «Ρήγας Βελεστινλής Θετταλός» ήταν «Περιβολιώτης», από το Περιβόλι, το οποίο όπως αποδεικνύεται αγνοούσε.

                        Με Ρηγικούς χαιρετισμούς

                                    Για το Δ.Σ.

            Ο Πρόεδρος                            Ο Γ. Γραμματέας

Δρ. Δη. Καραμπερόπουλος                Δημ. Κογκούλης

 


Created by  WebLines  2004