Επικοινωνία Εκτύπωση English

ΔΗΜ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

8 Μαρτίου Ημέρα της Γυναίκας.
Τι έγραψε ο Ρήγας Βελεστινλής για τη γυναίκα
 
 
 

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου ας αναφερθούν τρείς χαρακτηριστικές περιπτώσεις που συλλέχθηκαν από τα έργα του επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή.
Ένα σημαντικό κείμενο για την γυναίκα είναι εκείνο που ο Ρήγας γράφει στα Επαναστατικά του "Δίκαια (=Δικαιώματα) του Ανθρώπου", άρθρο 22. Για πρώτη φορά το 1797 αναγράφεται σε συνταγματικό κείμενο ότι η εκπαίδευση θα είναι και για τα αγόρια και για τα κορίτσια: "Η πατρίς έχει να καταστήση σχολεία εις όλα τα χωρία δια τα αρσενικά και θηλυκά παιδία".
Επίσης στο Σύνταγμά του, άρθρο 109, ο Ρήγας τονίζει ότι και οι γυναίκες θα εκπαιδεύονται στην τακτική του πολέμου, όπως και οι άνδρες, θεωρούμενος ίσως κατ' αυτόν τον τρόπο ο εισηγητής της ισότητας των δύο φύλων.
Ακόμη στο πρώτο του βιβλίο "Σχολείον των ντελικάτων εραστών", το οποίο εκδόθηκε στη Βιέννη το 1790 και που θεωρείται ως το πρώτο κείμενο στο νέο είδος του μυθιστορήματος, ο Ρήγας σε μια υποσημείωση τονίζει την ωραιότητα της Ελληνίδας γυναίκας. Συγκεκριμένα στο γαλλικό κείμενο ο Γάλλος συγγραφέας γράφει ότι η Παρισιάνα νέα γυναίκα είναι η ωραιότερη της οικουμένης. Και ο Ρήγας στην υποσημείωσή του επισημαίνει την ωραιότητα της Ελληνίδας, τονίζοντας ότι ο συγγραφέας κάνει λάθος. Συγκεκριμένα γράφει: "Εις αυτό ως φιλόπατρις με φαίνεται πως έχει λάθος ο συγγραφεύς. Είναι παντού καλούτσικες, έχομεν και ημείς τις εδικές μας. Η ωραιότης των Ελληνίδων έγινε παροιμία εις τους Ευρωπαίους. Θέλοντας να εκφράσουν ένα ωραίον πλάσμα λέγουν, ''Voila une beaute Grecque'', να μία Ελληνική ωραιότης".

Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλος
Πρόεδρος
Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης
Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα
8 Μαρτίου 2006

 


Created by  WebLines  2004