Επικοινωνία Εκτύπωση English

ΔΗΜ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Βιβλιογραφική τεκμηρίωση και στα άρθρα
Ιστορίας της Ιατρικής
 
Δελτίο Α' Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών
τόμ. 53, 2006, σελ. 85.
 

 

Γράμματα προς τη Σύνταξη

7-12-2005

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση και στα άρθρα Ιστορίας της Ιατρικής

Κύριε Διευθυντά,

Στο Δελτίο Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, 2004, τόμ. 51 (4), σελ. 385-388, δημοσιεύθηκε το Αρθρο Ειδικού Ενδιαφέροντος «Παιδοκτονία στην αρχαία Ελλάδα. Μια προσπάθεια ανάλυσης στο έργο Μήδεια του Ευριπίδη» του Θ. Ταμπάκη.

Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι στο άρθρο λείπει η βιβλιογραφική τεκμηρίωση. Το γεγονός αυτό δίνει την εντύπωση ότι το άρθρο δεν έχει την απαιτούμενη εγκυρότητα, όταν παρατίθενται απλά φράσεις χωρίς την ανάλογη παραπομπή όπως για παράδειγμα: «Κατά τον Πίνδαρο», «για το φόνο κόρης από τον πατέρα μιλάει και ο ρήτορας Αισχίνης», «από τα γραφόμενα του Πλούταρχου», «μας πληροφορεί ο Αιλιανός», «ο Πολύβιος θρηνολογούσε...», «ο Πλάτων στους Νόμους του...», «ως γνωστόν επιστημονική προσέγγιση του κεφαλαίου τερατογέννηση έγινε από τον Αριστοτέλη και τον Ιπποκράτη», «Ο Stern το 1948...» , «το 1951 ο καθηγητής Νευρολογίας και Ψυχιατρικής Δημήτρης Κουρέτας μεταξύ άλλων γράφει...», «όπως είπε και ο κριτικός Βασίλης Ραφαηλίδης», «Ο De Mause γράφει...».

 

Νομίζω ότι και τα άρθρα τα σχετικά με την Ιστορία της Ιατρικής, που δημοσιεύονται στο περιοδικό, θα πρέπει να έχουν τις απαραίτητες βιβλιογραφικές τεκμηριώσεις, για να είναι δυνατόν να ελέγξει κανείς αν πράγματι είναι σωστές οι αναγραφόμενες πηγές ή είναι αντιγραφή από άλλα κείμενα.

 

Με τιμή

 

Δημ. Καραμπερόπουλος

Παιδίατρος, Διδάκτωρ Ιστορίας της Ιατρικής


Created by  WebLines  2004